10 redenen waarom journalisten Jesus & the Christians moeten interviewen

Onlangs verscheen The Pros And Cons Of Hell. Dat is de nieuwe EP van Jesus & The Christians en dat is weer het schizofrene alter ego van Pim van de Werken. Als je de EP nog niet gehoord hebt, dan kan dat bijvoorbeeld op de luisterpaal en op Spotify. Geef toe, het is een heerlijk plaatje. Een goede reden om de maker ervan eens te interviewen, toch?

Hoewel, goede muziek alleen is niet genoeg. Er moet meer zijn. Een aanleiding, een aanknopingspunt. Bijvoorbeeld dat de artiest in kwestie de zoon van Sting is. Of bij de zoon van Sting in het voorprogramma heeft gestaan. Of dat iemand die bij de zoon van Sting in het voorprogramma heeft gestaan een refreintje zingt op de plaat van de artiest in kwestie.

Maar helaas, Jezus mag dan de zoon van God zijn, dat maakt Pim van de Werken nog geen bastaardkind van Sting. Gelukkig zijn er tal van andere redenen om een band te interviewen. Van de Werken vatte ze samen in een overzichtelijk top 10. En legt daarbij gelijk uit waarom hij aan deze voorwaarden voldoet.

1. Zorg voor aandacht in andere media
Het is bekend dat journalisten elkaar allemaal napraten en pas aandacht aan een plaat besteden als een gerespecteerde collega dat doet. Het is daarom verstandig om tenminste één journalist zo ver te krijgen dat hij over je schrijft.
Het eerste interviewverzoek wordt beloond met gratis kaartjes voor een show naar keuze. Wiens keuze? Dat weet bijna niemand.

2. Neem een beroemde producer in de hand
Het probleem is dat beroemde producers meestal te duur (Steve Albini, Brian Eno), te dood (Martin Hannet, Lee Hazlewood) of te zelfingenomen zakkenwasser (Peter Koelewijn) zijn. Je mag daarom ook je plaat laten masteren door iemand wiens kleinzoon stage heeft gelopen bij de slager waar een sessiegitarist van The Wild Romance altijd zijn biologisch afbreekbare eyeliner kocht, zodat je Herman Brood kan namedroppen in je bio. Heb je ook daarvoor geen geld, doe het dan zelf, laat je baard staan en zeg dat je diy bent uit overtuiging.
Einstürzende Neubaut Alexander Hacke kwam tijdens de opnames de studio binnenlopen om spullen op te halen en vroeg Van de Werken om te helpen sjouwen. Dat telt vast ook mee.

3. Zorg dat je heel jong bent (of heel oud)
Niets is schattiger dan kleine mensjes met gladde nog ongehavende huidjes die echt al heel erg goed zijn voor hun leeftijd! Het probleem is wel dat ze de rest van hun leven niet tegen de verwachtingen op kunnen boksen en zich daarom gaan vergrijpen aan drank en drugs. Daarom kun je ook wachten met doorbreken tot je heel oud bent. Want mannen die hem niet meer omhoog kunnen krijgen zijn ook super schattig.
Pim van de Werken is een combinatie van een verzuurde bejaarde en een schreeuwend kind.

4. Er is geen 4e reden

5. Er dient minimaal één nummer op de release te staan waar een dansje bij hoort
Psy snapt het, Baauer snapt het, Kabouter Plop snapt het en Kuikentje Piep heeft van horen zeggen: als je een debiel dansje choreografeert, dan kan je je liedjes zo slecht maken als je maar wil.
De Copyright Kills Kids In Africa-dans gaat als volgt: ga rechtop staan en strek je armen uit als een doofstomme visser die aan zijn collega’s wil vertellen dat hij een graskarper van anderhalve meter heeft gevangen. Kijk alsof je een ondraaglijke pijn hebt in je handpalmen, zonder te stoppen met minzaam glimlachen.

6. Je dient je plaat in het buitenland op te nemen
Met uitzondering van het laatste album van Wolfmother en aids geldt: wat je van ver haalt, is goed. Volg daarom het voorbeeld van gerenommeerde artiesten als Guus Meeuwis en Racoon. Zij trokken helemaal naar Liverpool en verwezen daarnaar in hun albumtitels en moet je ze nu eens zien.
The Pros And Cons Of Hell werd opgenomen in Berlijn. Het woordje ´and´ in de titel is een subtiele verwijzing naar Duitsland (het land waarin Berlijn ligt).

7. Maak een spraakmakende videoclip
Zo goed als de clips van OK Go hoeven ze niet te zijn, maar iets in die richting zou fijn zijn. Als je geen geld hebt, doe dan aan ruilhandel.
Er verschenen reeds twee video’s van The Pros And Cons Of Hell. Voor The Future Is The New History werd gebruik gemaakt van beelden van het NOS Journaal, in ruil voor een brak filmpje van een arrestatie van een demonstrant tegen de monarchie. Voor Copyright Kills Kids In Africa werd samengewerkt met Google in ruil voor naamsvermelding in dit persbericht, wat bij dezen gebeurd is.

8. Je dient heel erg lang aan je plaat te werken
Als je mensen vertelt dat je ergens heel lang aan hebt gewerkt, dan suggereer je daarmee dat het een heel intens proces was. Dan moeten ze je wel heel erg haten om nog te durven zeggen dat het een rukplaat is. Er is immers zo hard aan gewerkt. De realiteit is natuurlijk gewoon dat muzikanten luie donders zijn. Maar dat zet je natuurlijk niet in je persbericht.
Van de Werken nam geen enkel risico en deed exact zes jaar en een middagje over The Pros and Cons of Hell.

9. Je dient een lekker wijf te zijn
Mooie muziek is één ding, maar het oog wil ook wat. Als lekker wijf ben je dus in het voordeel. Ben je geen lekker wijf, zorg dan dat je je op een andere manier onderscheidt. Tim Knol at zich vol en noemde zichzelf vet, Blaudzun kocht een bril waar een weeshuis een jaar lang door kan kijken en Alain Clark zette een pet op, bleekte zijn tanden en keek zwoel.
Pim van de Werken hoefde geen fratsen uit te halen. Hij is een lekker wijf. Wie dat niet vindt is gewoon jaloers.

10. Zorg dat je iets te melden hebt
Het is natuurlijk leuk om op de cover van de OOR te staan, maar als je niet verder komt dan dat je dertien-miljard-in-een-dozijnmuzak niet in een hokje te stoppen is, dat het een eer was om met producer x te werken, dat dat ene nummer gaat over de arme weeskindertjes die je gezien hebt op je roadtrip naar Zwitserland, dat er een paar nummers niet op de plaat zijn gekomen want dat paste niet in het geheel maar het was wel moeilijk want elk nummer is als een kindje weet je wel, dat de sfeer tijdens de opnames zo ontspannen was dat de drummer op potten en pannen begon te slaan en dat dat enorm bevrijdend werkte en magisch was en te gek en it was like fucking amazing, dan kan je dus net zo goed geen interviews geven.
Hier vind je de teksten van The Pros And Cons Of Hell. Over misbruik van copyright, over hoe christenen hun kinderen bang maken met de hel, over de hond van Hitler en over gemakzuchtige mediahypes. Bijvoorbeeld.

Wie nog steeds niet overtuigd is: Pim van de Werken zet heerlijke koffie. Doe je het interview liever niet face-to-face? Bedenk dan dat hij een prachtige, zalvende telefoonstem heeft. Mail voor een interview aanvraag: jesus@universehell.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>